Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Skriv ut på en sida i Excel

Ibland vill man kunna skriva ut mycket information i Excel. Om man bara skriver ut utan att göra några ändringar så skrivs det normalt ut stående orientering på pappret och kanbli flera sidor. För att åtgärda detta så att det man önskar skriva ut hamnar på ett papper så kan vi göra följande inställningar.

I bifogad fil finns en pivotabell med mycket information på. Vi vill kunna skriva ut denna på ett A4 papper istället för 5 A4 vilket är standardförslaget från Excel.

Börja med att markera pivottabellen som du vill skriva ut. Antingen markerar du manuellt eller så ställer du dig i tabellen och tryck Ctrl + A.

När tabellen är markerad, klicka på Arkiv och klicka sedan på Skriv ut så att du får samma bild som nedan:


Här kan vi göra våra olika inställningar för vår utskrift samt få en förhandsgranskning av våra utskrifter. Längst ner på sidan så står det sida 1 av 5. Vi kan här klicka på piltangenterna längst ner för att se hur de olika bladen kommer att se ut. Under Inställningar skall vi göra följande inställningar för att få allt på ett A4 blad:

Byt från Skriv ut aktiva blad till Skriv ut markering. Nu skrivs endast det som är markerat ut, kom ihåg att vi markerade hela tabellen i föregående steg. Vill man ändra markering så får man gå tillbaka till rutnätet och markera om.


Eftersom det är en väldigt bred tabell så väljer vi att ändra pappersorienteringen från Stående orientering till Liggande orientering.


Om du tittar längst ner så kan du nu se att vi gått från 5 sidor till 8 sidor och det är dags för det sista steget vilket även är det kanske viktigaste. Nu skall vi välja skalning, vi har här fyra val.


  1. Ingen skalning – Skriver ut som det är, dvs ingen skalning
  2. Anpassa bladet till en sida – Skriver ut så att allt får plats på en sida. Välj detta i vårat fall
  3. Anpassa alla kolumner till en sida – Skriver ut så att alla kolmumner kommer med på en sida men ignorerar rader- Här anpassar utskriften på bredden, dvs kolumnerna 
  4. Anpassa alla rader till en sida– Skriver ut så att alla rader kommer med på en sida men ignorerar kolumner. Om vi väljer detta alternativ så passar utskriften in precis på höjdled, dvs i rader. Samtidigt fortsätter kolumnerna utanför 1 papper och blir totalt 4 papper. Denna inställning kan vara användbar om man vill ha det i ett större format. Man får då 4 papper som man till exempel kan sätta upp bredvid varandra på en anslagstavla

DELA