Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Skapa pivottabell mall med anpassat format i Excel

När man byggt en pivottabell så kan man vilja snygga till den. Detta är ofta nödvändigt då man har information i många nivåer för att det skall bli lättare att tolka tabellen. I Excel finns det inbyggda formateringar som man kan använda sig av.

För att tillämpa en formatering så markerar man först en cell i pivottabellen

Under fliken Design -> Klicka på nedåtpilen längst ner till höger i sektionen Pivottabellformat -> Välj något av formaten enligt bilden nedan.


Det går även att skapa egna formateringar. Det kan då vara bra att utgå ifrån något som redan finns och endast redigera det. Börja då med att välj ett format som du vill redigera och högerklicka på det och välj Duplicera som i bilden nedan.
Du får nu upp dialogrutan Ändra pivottabellformat. Börja med att döpa om ditt nya format, i exemplet nedan har vi valt att döpa mallen till ”Egen stil”. Klicka sedan OK.
Du kan återgå till dialogrutan Ändra pivottabellformat genom att högerklicka på ditt format och välja Ändra som i bilden nedan. Notera även att dina egna format ligger högst upp under kategorin Anpassade.
I dialogrutan Ändra pivottabellformat kan du ställa in ditt format. Du väljer ett Tabellelement och klickar på knappen Format för att ställa in önskat format.
Vi har här valt Slutsummaraden och klickat på Format. I bilden nedan har vi ställt in att den skall ha en mörkorange bakgrund.
Slutresultat med en Slutsummarad med mörkorange bakgrund istället för ingen bakgrundsfärg.