Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Skapa dynamiskt bilddiagram

I följande exempel skall vi skapa ett bliddiagram där vi i stället för att använda oss av fyllda staplar så skall vi lägga dit ikoner i stället. Vi har en enkel tabell med data som beskriver det genomsnittliga antalet personer uppdelade efter kön som i bilden nedan. Du kan även ladda ner exempelfil under inläggets rubrik.Vi börjar med att infoga ett 2D liggande staplat diagram som i bilden nedan.Markera staplarna och högerklicka på en av dom och välj Formatera Dataserie, alternativet längst ner i bilden ovan.

Du får nu upp dialogrutan Formatera dataserie längst ut till höger. Klicka på fyllningsikonen, den som ser ut som en hink. Under Fyllning välj alternativet Bild eller strukturfyllning, klicka sedan på knappen Infoga, se bilden nedan.Du får nu upp dialogrutan Infoga bilder, se nedan. Klicka på Från ikoner längst ner. Du får nu upp dialogrutan som i bilden nedan. Högst upp finns olika kategorier som man kan välja mellan. Det går även att söka i fältet högst upp. I bilden nedan har vi sökt efter ”man” och valt bilden tredje längst ut till höger i den första raden. När man valt en ikon så skapas en grön bock och det går att trycka på Infoga knappen nere till höger.

Vårt diagram ser nu ut som bilden nedan.Nu sammanfattas stapeln av en ikon som blir utsträckt. Vi vill däremot att varje ikon skall representera en individ. Vi går tillbaka till dialogrutan Formatera dataserie. Välj alternativet Stapla och skala till istället för standardinställningen Sträck ut. Sätt Enheter/bild till 1 som i bilden nedan.När vi har valt siffran 1 så representera varje ikon siffran 1 som i bilden nedan där t.ex. kvinnor som har värdet 5,5 visas med ”fem och en halv” ikoner. Om vi sätter siffran 10 så kommer varje ikon som bildligt föreställer en person att representera 10 personer.I diagrammet ovan har vi en mansikon för män och kvinnorna har också en mansikon. Vi byter ut kvinnornas ikon från en man till en kvinna gneom att först klicka på den stapeln en gång. Då markeras båda serierna, även den för män, klicka en gång till på stapeln för kvinnor. Nu skall endast den serien vara markerad. Gå sedan tillbaka till dialogrutan och infoga en ikon på en kvinna för serien för kvinnor.

Under Fyllning -> Under Bildkälla klicka på knappen Infoga… -> klicka Från ikoner -> Välj Ikoner -> Sök ”Kvinna” -> Välj ikon och klicka Infoga. Se slutlig diagram nedan.Är du intresserad av att lägga in bilder som bakgrund för diagramytan så kan du läsa mer här.

DELA