Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Infoga tidslinje i Pivottabell och filtrera på tid

Ofta när man jobbar med en pivottabell så har man ett datumfält. Med den kan vi vilja filtrera vår tabell efter ett tidsintervall. Genom att infoga en tidslinje så kan vi göra det på ett bra och enkelt sätt.

Vi kommer att jobba vidare med datan ifrån inlägget Infoga Utsnitt i en Pivottabell.

Du kan ladda ner relevant fil under rubriken.

Börja med att ställ dig i pivottabellen. Under Analys – klicka på Infoga Tidslinje.

Du får nu upp dialogrutan Infoga tidslinjer. Har väljer du ditt fält med datumvärden. Bocka för enligt nedan och klicka OK.

Du får nu upp din tidslinje. Dra ut och lägg den snyggt i ditt dokument. Det är ofta bra att ha den så bred som möjligt så att du får en bra översikt. Längst ner så finns det en scrollbar som du kan navigerar framåt och bakåt i tiden. För att markera tid så klickar du på de blå knapparna. Längst upp till höger finns en nedåtpil där det även står antingen År, Kvartal, Månader eller Dagar. Via den knappen kan du ställa in minsta enhet som skall visas vilket motsvarar ett av de blå blocken i tidslinjen.

För att markera ett intervall så drar du från början till slutet. DU kan även klicka en gång på början av ditt tidsintervall, navigera dig fram till slutet, håll inne Ctrl och klicka på slutet.

Det kan även vara bra att högerklicka på Tidslinjen och välja Storlek och egneskaper – Egenskaper – Flytta inte och ändra inte storlek med celler. Inställningarna för en tidslinje är lika de för Utsnitt. Läs mer om dessa i inlägget Infoga Utsnitt i en Pivottabell.DELA