Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Autofyll datum med endast vardagar

I följande exempel så skall vi skapa en lista med datum på olika sätt. Vi kommer att använda Excels autofyll funktion och med nya funktioner som finns där. När man skapar en lista med datum så är man ofta inte intresserad av helgdagar utan endast vardagar då man jobbar. Man kanske inte vill fylla listan med dag för dag utan vill endast ha ett datum per månad eller år.

 

Vi skall nu gå igenom de nya autofyllfunktioner för datum som tillkommit till Excel. Du kan ladda ner exempelfil under inläggets rubrik. Vår data ser ut som i bilden nedan med ett datum. För att göra en autofyll så börja med att markera cellen i cell A2 som i bilden ovan. Sätt muspekaren längst ner i det högra hörnet på den markerade cellen där det finns en liten grön fyrkant. När muspekaren är ovanför den gröna fyrkanten så ändras den från ett ”tjockt vitt plustecken” till ett ”smalt svart kryss”.

 

Högerklicka när muspekaren har blivit ett smalt svart kryss och håll inne knappen och dra nedåt så långt du vill fylla på med datum. Släpp sedan höger musknapp och du får upp olika val som i bilden nedan.Klicka på alternativet Fyll vardagar som i bilden ovan.Du får nu resultatet som i bilden ovan. Notera gapet mellan rad 6 och 7 där den går från 2022-04-15 (fredag) till 2022-04-18 (måndag).

Om vi valt alternativet Fyll månader så hade vi fått en lista som i bilden endan som fyller på med en månad per rad med samma dag.DELA