MS Project kurs online

I MS Project bloggen tar vi upp funktioner och tips i MS Project som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Hantera helgdagar i Ms Project


I Ms Project är det viktigt att du verklighetsanpassar kalendern. Detta är extra viktigt om du även tänker resursplanera med Microsoft Project. I grunden innehåller kalendern 2080 arbetstimmar per år (52 veckor x 5 arbetsdagar x 8 timmar = 2080). Eftersom 2080 arbetstimmar per person och år inte är särskilt rimligt så behöver kalendern anpassas. Anpassningen kan göras på flera olika sätt, det viktiga är dock att ni gör och tänker på samma sätt om ni skall aggregera ihop flera projekt i en större projektportfölj.

Det vanligaste sättet anser jag är att man minskar antal tillgängliga arbetsdagar. Genom att ta bort julafton, midsommarafton osv. så får man bort ca 40 timmar på året. Lediga dagar hittar du på https://www.kalender.se/helgdagar. Tänk på att plocka bort för några år framåt i tiden och inte bara för den exakta projekttiden. Fördelen med lite marginal är att om projektet skulle bli försenat så fortsätter Ms Project att räkna rätt även på den försenade delen. Tips efter eget misstag :- )

Du anpassar kalendern genom att klicka på fliken ”Projekt” och knappen ”Ändra arbetstid”. I dialogrutan ändra arbetstid markerar du dagen du vill sätta som ledig och skriver in texten. I Exemplet nedan har jag tagit bort Nationaldagen den 6 juni.En stor del av tiden som inte blir projekttid är naturligtvis semestern. Generellt så har vi ju 5 veckor semester per år och detta kan du plocka bort antingen per person eller helt enkelt bocka bort 4 veckor över sommaren och en över jul direkt i projektkalender. Fördelen med att plocka bort veckorna generellt direkt i projektkalendern är att det är enkelt och kräver mindre underhåll.  Nackdelen är att det blir en ganska grov planering och om det är möjligt beror på ditt projekts storlek, komplexitet och när viktiga leveranser infaller. För att plocka bort dagarna på person se inlägget Hantera semester i Ms Project.DELA