Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Ställ in valutaformat så att man slipper decimaler

Formler 2020-01-30

Hur ofta behöver man redovisa på öret i Excel egentligen?


I Excel kan man formatera sina tal på olika sätt och ett av de vanligaste är antagligen att man räknar med en valuta. Tyvärr är standardinställningen att man även får med två decimaler, dvs ören. Detta gör att man jämt får ändra på detta vilket är rätt så irriterande då man använder sig av snabbformateringarna under fliken StartTal som i bilden nedan. Man måste sedan dessutom formatera bort decimaltalen, gång på gång.

Man kan som tur är ändra den inställningen så att valutor redovisas utan decimaler som standard.Man gör denna inställning i kontrollpanelen i Windows, dvs utanför Excel så inställningen gäller då även för andra Windowsprogram.

Börja med att öppna Kontrollpanelen.

Längst upp i högra hörnet i kontrollpanelens ruta finns en sökruta. Skriv in valuta som i bilden nedan.
Du får nu upp några förslag som i bilden nedan. Klicka på Ändra hur valutor visas.
Du får nu upp dialogrutan Nationell inställningar som i bilden nedan. Klicka på Ytterligare inställningar...
Ställ dig på fliken Valuta i dialogrutan Anpassa format. I fältet Antal siffror efter decimal, välj 0 som i bilden nedan.

Klicka sedan Verkställ och sedan OK så att du kommer tillbaka till kontrollpanelen.
När du hädanefter väljer att formatera ett tal som valuta eller redovisning så kommer du inte att få några decimaltal, dvs ören, som standardinställning.

OBS! Notera att du i dialogrutan Anpassa format kan gå in och klicka på knappen Återställ för att ställa tillbaka till Windows grundinställningar.


DELA