Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Snabbformat

Tabeller 2018-02-16

Att formatera celler med färger och typsnitt är ett bra sätt att snygga till sina dokument. Att göra detta kan däremot vara ganska så tidskrävande. Det kan dessutom vara ganska frustrerande om man använder sig av ett lika dant format om och om igen. I Excel finns snabbformat med förinställda formateringar som man snabbt och enkelt kan använda sig av. Det går även att skapa egna snabbformat vilket vi skall titta mer på.

Snabbformaten finns under fliken Start. Klickar man på nedåtpilen till höger om de olika formaten så får man upp bilden nedan.


För att använda något av formaten så markerar man en eller flera celler och klickar på det format som man önskar använda.

Skapa och spara ett eget snabbformat

Börja med att i Excel formatera en cell så som du vill ha den med typsnitt, teckenstorlek, bakgrundsfärg, kantlinjer osv.

Markera den cellen där du har din formatering som du vill spara.

Under fliken Start – klicka på nedåtpilknappen där snabbformaten finns så du får upp bilden ovan. Klicka sedan på ”Nytt cellformat…”.


Du får nu upp dialogrutan enligt ovan. Döp ditt nya format under Namn och klicka sedan OK.

Du skall nu ha ditt nya format sparat under snabbformaten. I dialogrutan ovan kan du även göra mer inställningar genom att klicka på knappen Formatera. Du får här samma möjligheter att formatera cellen ytterligare. Det går lika bra att göra det direkt via Excel så ser man bättre vad som händer och hur formatet blir.


DELA