Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Inbädda eller länka Word dokument i Excel

Formler 2020-02-20

Ibland så behöver man lägga till texter i ett Exceldokument. Det kan handla om att man beskriver hur data skall tolkas osv. Vi skall i följande exempel bädda in och länka ett Word dokument i Excel.

Vi kommer att göra det på två sätt:


1. Länkat - Så att det inte går att öppna och redigera då man skickat iväg dokumentet till en extern användare.

2. Inbäddat - Så att en extern användare som man skickat det till kan öppna och redigera dokumentet.


För att bädda in ett Worddokument så börjar vi med att ställa oss i en cell i ett Excelblad. Dokumentets översta vänstra kant kommer att fästas vid den cellen. Det kommer att ligga som ett objekt så det går senare att flytta manuellt.

Under fliken Infoga välj TextObjekt som i bilden nedan.Du får nu upp dialogrutan Objekt som i bilden nedan. Ställ dig i fliken Skapa från fil. Klicka sedan på Bläddra och välj det Word dokument som du vill länka till eller bädda in.

Viktigt! I bilden nedan så är bockrutan Länka till fil för bockad. Det innebär att texten i Excelfilen är länkat till Word dokumentet. För att redigera texten så kan inte länken vara bruten. Dvs om man skickar iväg Excelfilen så går texten sedan inte att redigera.

Om man inte bockar för Länka till fil så bäddas Word dokumentet in i Excel. Om man skickar iväg Excelfilen så följer själva Word dokumentet med och en användare kan öppna och redigera det genom att dubbelklicka i textrutan i Excelfilen.

Välj att bocka för eller ej beroende på om du vill att andra användare skall kunna redigera dokumentet. Klicka sedan OK.I bilden nedan ser vi vårat Word dokument i Excel där vi bockat för Länka till fil. Notera att vi ser adressen till dokumentet i formelfältet när vi har klickat på objektet/textrutan. För att kunna öppna texten i Word så måste man ha kontakt till adressen.I bilden nedan ser vi vårat Word dokument i Excel där vi INTE bockat för Länka till fil utan istället bäddat in dokumentet i Excelfilen. Notera att vi ser texten ”=BÄDDA IN("Document";"")” i formelfältet. Om du dubbelklickar i texten så skall den öppnas upp i Word där du kan redigera texten.
DELA