Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Hantera Blad och Flikar i Excel

Tabeller 2019-08-29

När man jobbar med mycket data och har saker på olika flikar så behöver man organisera sina blad eller som det även kallas för, flikar. Standarden är att ett blad heter "Blad 1" osv. Man kan enkelt lägga till ett blad genom att klicka på plusknappen till höger om det sista bladet.
När vi gjort det så får vi ett nytt blad som döps till ”Blad 2” Vill man ta bort ett blad så högerklickar man på det och väljer Ta bort som i bilden nedan.
För att göra det lättare att hitta bland all data så är det bra om man döper om sina blad så att de beskriver vad som finns i bladet. Höger klicka på bladet och välj Byt namn och skriv sedan in det nya namnet. I vårt fall så döper vi det till ”Försäljning”.
En annan bra sak som kan underlätta är att man ger bladet en färg. Det kan vara bra när man har många flikar och de olika flikar hör ihop. Högerklicka på bladet -> Flikfärg och välj en färg som i bilden nedan.
Man kan även flytta på ett blad. Antingen genom att klicka och dra på det inom ett dokument. Man kan även högerklicka på det blad som skall flyttas och välja Flytta eller kopiera som i bilden nedan.
Du får då upp dialogrutan Flytta eller kopiera som i bilden nedan.
Längst ner så finns en kryssruta Skapa en kopia. Bocka för den ifall du vill kopiera bladet annars så flyttas det enbart.

I rutan Före blad så klickar man antingen på det blad som man vill att bladet skall ställas före, dvs till vänster om. Eller så väljer man (flytta till slutet), vilket göra att bladet hamnar längst ut till höger.

Högst upp i dialogrutan så väljer man till vilken bok man vill flytta eller kopiera. Standardinställningen är den arbetsbok som bladet finns i redan.

I vårat exempel har vi några dokument uppe och vi skall kopiera vårat blad ”Försäljning” till ett dokument som heter ”Sammanställning av blad.xlsx”.När vi markerat dokumentet ”Sammanställning av blad” så kan vi se, i bilden nedan, att i den arbetsboken finns det redan ett fält som heter ”Försäljning”.

VI väljer (flytta till slutet) samt bockar för Skapa en kopia. Klicka sedan OK.Vårat blad har nu dykt upp det andra dokumentet ”Sammanställning av blad”. Eftersom det redan fanns ett blad där med samma namn så döpte Excel om det och la till ”(2)” på slutet.
För att hålla reda på våra flikar i vårat sammanställningsdokument så döper vi enkelt om dom enligt nedan.
DELA