Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Gör webbenkät via Excel online och Forms

Tabeller 2022-05-02

I följande inlägg skall vi genomföra en snabb och enkel enkätundersökning via Excel online och programmet Forms.

Gå in på https://www.office.com och logga in med ditt Officekonto. När du är inloggad så öppnar du en ny tom Excel arbetsbok. Spara dokumentet som ”Undersökning”.

Vi skall nu infoga en koppling till Excel från programmet Forms. Datan som hämtas in från Forms kommer att sedan att hamna i en tabell i vår Excelarbetsbok.

Öppna programmet Forms som låter oss att skapa formulär för vår enkätundersökning.

Under fliken Infoga -> Forms -> klicka på Nytt formulär som i bilden nedan.Nu öppnas en ny flik i din browser och du kommer in i programmet Forms som i bilden nedan.

Eftersom vi redan döpt Excelfilen till ”Undersökning” så får även Formsfilen och rubriken det namnet. Vi kan lägga till en undertext.

Klicka på knappen där det står ”+ Lägg till ny”. Du får då upp bilden nedan.Du kan nu välja vad för slags fråga som skall användas i formuläret, klicka på Val.Du får nu upp bilden ovan. Fyll i frågorna och svarsalternativen som i bilden ovan. Klicka sedan på knappen + Lägg till ny. Välj Text och fyll i som i bilden nedan.Vi är nu färdiga med vår korta enkätundersökning och skall nu dela den. Klicka på knappen Dela så att det ser ut som i bilden nedan.Här finns fyra huvudalternativ:

   1. Länk

   2. QR-kod

   3. Länk för inbäddning

   4. E-post

Vi gör det enkelt och använder länken. Kopiera länken, klistra in den i din webbrowser eller skicka på mail till de som skall göra enkäten.

När du gjort enkäten och skickat in svaren så skall de dyka upp i en tabell i det ursprungliga Excel arbetsboken.
Du kan även ladda ner en Excelfil ifrån Forms under fliken Svar som i bilden nedan där du även kan se resultaten.DELA