Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Anpassad Cellstil

När vi jobbar i Excel är det viktigt att vi kan skapar snygga och tydliga dokument. För att göra det på ett snabbt sätt så finns det försparade formateringar som man kan använda sig av. Med dessa kan du enkelt återanvända tidigare inställningar och snabbt formatera celler i dina dokument. Du kan ladda ner exempelfil under inläggets rubrik.

För att använda en sådan så markerar vi den data som skall formateras och så klickar vi på något av formaten som finns under fliken Start -> Format som i bilden nedan.
Man kan även skapa egna format och spara så att man kommer åt den inställningen snabbt. Börja med att ställ in ditt format i en cell. I vårat fall i cell A1. När du är nöjd med formatet så markerar du den cellen. Klicka sedan på pilen nedåt längst ner i snabbformatens högra nedra hörn. Du får ny upp bilden enligt nedan.
Klicka på Nytt cellformat som i bilden ovan. Du får nu upp dialogrutan Format som i bilden nedan. Där finns nu inställningarna ifrån cell A1 inmatade. Döp formatet till något, i vårat fall ”Rubrik Special”. Du kan även ändra formatet genom att klicka på knappen Formatera. Klicka sedan OK.Du kan nu se ditt egna anpassade format i rutan format som i bilden nedan.
Du kan Ta bort, Ändra eller Duplicera ett anpassat format genom att högerklicka och välja något av alternativen enligt bilden nedan. Att använda sig av Duplicera kan vara bra om man vill skapa en annan version av ett format. Först Duplicerar man och sedan ändrar man kopian av det gamla formatet.
DELA