Excelkurs online

I Excelbloggen tar vi upp funktioner och tips i Excel som är bra att känna till och underlättar vardagen för dig.

Villkorsstyrd formateringen i Pivottabell

I ett tidigare exempel gick vi igenom grunderna för Villkorsstyrd formatering. Vi jobbar vidare med den data för att visa hur vi kan arbeta med villkorsstyrd formatering i en pivottabell.

Börjar med att infoga en pivottabell från vår dynamiskatabell i fliken Original_Tabell.

Sätt upp pivottabellen enligt bilden nedan.När man formaterar en Pivottabell så måste man skilja på vad det är som skall ingå i villkoret. I Nuvarande pivottabell har vi Kvartal som högsta nivå och därefter Avdelning. På kvartal finns alltså en delsumma. Vi kan måste välja på vilken nivå vi vill utföra vårat villkor på.

Om vi börjar med att markera de kvartal som gjort vinst med den förvalda gröna formateringen. Markera delsumman för fältet Vinst i Kvartal 4. (Värde – 8006 kr). Under Villkorstyrd markering välj Regler för markering av celler – Större än. Sätt värde 0 kr och välj Grön fyllning med mörkgrön text. Klicka OK. Du får nu en ruta till höger om cellen som du markerade. Klicka på den rutan och välj Alla celler med Summa av Vinst-värden för Kvartal som i bilden nedan.


Upprepa fast ställ de kvartal summor som är mindre än 0 kr skall formateras med det förinställda värdet Ljusröd fyllning med mörkröd text.

Vi lägger även in staplar för varje vinstvärde per kvartal och avdelning. Markera ett värde i fältet Vinst per Avdelning och välj sedan enligt bilden nedan.
Klicka sedan på ikonen till höger om cellen och välj Alla celler med Summa av Vinst-värden för Avdelning.

Din tabell bör nu se ut enligt bilden nedan:DELA